Huidige activiteiten

ALLE ACTIVITEITEN BIJ SCC DE STOLP

Bekijk hieronder al onze actieve verenigingen, stichtingen en gemeente faciliteiten
Mocht u vragen hebben over een van deze activiteiten neem dan contact met ons op.

Contactpersoon info@sccdestolp.nl

GEZOND BEWEGEN

Gezond Bewegen is uitstekend geschikt voor mensen met een chronische aandoening (vanaf 35 jaar). Bijvoorbeeld reuma, hart/long aandoeningen, rugklachten, Parkinson en C.V.A. Ieder kan op zijn/haar eigen niveau mee doen. De nadruk ligt niet op herstel, maar op een ontspannen manier uitvoeren van activiteiten. Met gebruik van spelmaterialen, versterkt u uw spieren, gewrichten en balans. Onder deskundige begeleiding kijken we naar ieders mogelijkheden.

Iedere maandag van 09.45 – 10.45 uur en 10.45 – 11.45 uur (uitgezonderd de schoolvakanties) kunt u meedoen met Gezond Bewegen. U mag drie proeflessen gratis volgen. Neem contact op met Karlijn Coppens, Buurtsportcoach Zuidoost en Graafsepoort, telefoonnummer (073) 615 56 92 of e-mail

BEWEEG U FIT!

Beweeg u Fit! Yoga is speciaal voor inwoners van 65 jaar en ouder. Ontspannen kan iedereen leren. Door yoga leert u hoe u door zachte strekking spanningen in het lichaam kan losmaken en loslaten. Als het lichaam ontspant wordt het denken vanzelf kalm en komt u helemaal tot rust. Er zijn stoelen om op te zitten als dat op de grond niet meer gaat of als houvast bij evenwichtsoefeningen. En natuurlijk is er ook ruimte voor gezelligheid en koffie/thee na afloop.

Elke maandag 09:30 – 10:30 uur en 10:30 – 11:30 uur in Wijkcentrum De Stolp. Meer weten of een proefles volgen? De eerste drie lessen zijn gratis! Neem contact op met Buurtsportcoach Karlijn Coppens, (073) 615 56 92 of k.coppens@s-hertogenbosch.nl.

MENSTRUATIEPRODUCTEN

SCC de Stolp helpt meiden en vrouwen met menstruatieproducten

De Stolp is gestart met uitdelen van gratis menstruatieproducten. In Nederland heeft 1 op de 10 jonge meiden en vrouwen niet altijd geld voor maandverband of tampons. SCC de Stolp ontvangt producten van het Armoedefonds om de meiden en vrouwen met een krappe beurs in Den Bosch te helpen.

“Hygiëne moet geen luxe zijn, maar voor iedereen mogelijk”, aldus woordvoerder Irene Verspeek van het Armoedefonds. Via de uitgiftepunten worden maandverband en tampons, maar ook wasbaar en biologisch maandverband en cups verstrekt aan jonge meiden en vrouwen. Sinds het Armoedefonds is gestart met de actie is er al veel steun gekomen van mensen en organisaties. Vrouwen halen hun toiletkastjes leeg en sturen de producten op die ze niet meer gebruiken, er worden menstruatieproducten gekocht en ingezameld. “Wij zijn enorm blij met deze steun!”, aldus Verspeek.

De overige uitgiftepunten liggen verspreid over heel Nederland en zijn veelal lokale (hulp)initiatieven die hun organisatie of locatie ter beschikking stellen om de gratis producten aan te bieden. Voorbeelden van uitgiftepunten zijn scholen, buurthuizen, voedselhulporganisaties en weggeefkastjes.

Het Armoedefonds gaat de komende tijd door met het uitbreiden van het aantal uitgiftepunten. Mensen kunnen de actie ondersteunen door zelf producten in te zamelen en naar het Armoedefonds op te sturen. Meer informatie vind je op www.armoedefonds.nl/menstruatie-armoede.

KINETON

Kineton, fysiotherapie, zingeving in beweging

Kineton is de naam van de praktijk die sinds 2005 op woensdagmiddag door Bart Derkx wordt vorm gegeven in SCC de Stolp. Gerard Fasol zocht een fysiotherapeut die paste binnen het toen net vernieuwde wijkcentrum, en Bart zocht een ruimte om met zijn praktijk te starten. Inmiddels is Bart “kind aan huis”, een vertrouwd gezicht voor velen, en vinden mensen uit de wijk, maar ook uit de stad, Rosmalen, Den Dungen en Schijndel de weg naar SCC de Stolp.

Kineton is een praktijk voor fysiotherapie met een eigen visie, die zich in het bijzonder richt op mensen die te maken hebben met een aandoening van de hersenen. Revalideren met een aandoening die het lichaam niet meer verlaat vraagt letterlijk om een herbezinning op wat van waarde is voor iemands leven Re (opnieuw) valideren (waarde toekennen aan) is een daarom een kwestie van lichaam en ziel, hoe iemand zich de menselijke ziel ook voorstelt, en daarin nu wel of niet in gelooft. In de praktijk gebeuren geen wonderen, maar is er vrijwel altijd sprake van wonderlijk herstel, in de zin van niet-verwacht herstel, zonder dat er sprake kan zijn van genezing.

In de werkwijze staat lichamelijk contact centraal; zonder dat is er geen fysiotherapie mogelijk. Verder is er volop ruimte voor reflectie, zonder vastomlijnd kader. Waar nodig worden er ideeën aangereikt voor oefeningen in de eigen omgeving.

Op de website van Kineton staat meer informatie, ook over de opleiding en achtergrond van Bart.

Zie hiervoor: www.kineton.eu

Verder is het goed om te weten dat indien nodig behandeling aan huis altijd mogelijk is, mits daarvoor een verwijzing is uitgeschreven. Kineton heeft overeenkomsten met alle zorgverzekeraars.

HARMONIE OUDE POST

Harmonie Oude Post is opgericht in 1923 als onderdeel van de personeelsvereniging van PTT. Na bijna een eeuw van samenwerking zijn de wegen van de harmonie en TNT Post in 2010 gescheiden en zijn wij als zelfstandige Harmonie verdergegaan. De vereniging bestaat uit twee onderdelen; namelijk het harmonieorkest én de drumband.

Harmonie Oude Post kenmerkt zich door een muzikale balans, welke is terug te vinden in onze muziekkeuze én de invulling van onze activiteiten. De muziek is zeer divers en varieert van lichte en makkelijk in het gehoor liggende muziek tot aan serieuze harmonieuze stukken. Dit zorgt ervoor dat de leden de ruimte krijgen om op het ene moment ontspannen muziek te maken, terwijl zij op andere momenten muzikaal enorm worden uitgedaagd! Met deze invulling houden wij onze concerten ook verrassend voor het publiek. Het orkest repeteert op maandagavond van 20.00 tot 22.00 uur en staat onder leiding van dirigent Hugo Verweij.

De drumband verzorgt optredens samen met het harmonieorkest, maar u kunt ze ook zelfstandig tegenkomen op bijvoorbeeld slagwerkfestivals. Het repertoire van de drumband bestaat grof weg uit 2 delen. Marcherende werken en concertwerken. De marcherende werken worden gebruikt op straat tijdens serenades en streetparades om het harmonieorkest voor te gaan, en te ondersteunen. Teven maakt de drumband enkele marswerken samen met het harmonieorkest. Het concertrepertoire is zeer uitgebreid en bevat werken in verschillende maatsoorten, stijlen en tempo’s. De drumband repeteert op maandagavond van 19.00 tot 20.30 uur en staat onder leiding van instructeur Bert Kluytmans.

DO-IN YOGA

docent: Carolien Kerkhof

We leven in een drukke, gehaaste tijd. Een tijd waarin bewust ‘stilstaan’ bij onszelf en luisteren naar ons lichaam bijna geen ruimte meer is. Met als gevolg dat ons lichaam uit balans raakt en reageert met lichamelijke pijn of emotioneel disbalans.

Bij Do-In Yoga gaan we op onderzoek uit. We onderzoeken hoe ons lichaam reageert op bepaalde houdingen (strekkingen) en hoe we hierop reageren met onze geest. Een mooi en interessant onderzoek. Do-In betekent letterlijk ‘de weg naar binnen’ en Yoga betekent ‘verbinding’.

Tijdens een oefening gaan we met onze aandacht naar ‘binnen’ in ons lichaam en maken daarin verbinding met onszelf. We onderzoeken met behulp van de ademhaling welke houding prettig voelt en welke niet. Waar voelen we de grens. De vraag die we onszelf kunnen stellen is; hoe voelt deze grens, heb ik de neiging om erover heen te gaan of blijf ik liever voor die grens. Hoe is daarbij de connectie met het dagelijkse leven.

Do-In Yoga is een bewegingsleer, een oefenkunst waarbij je het zelfhelend vermogen van het lichaam ondersteunt. Het gaat uit van de meridiaan leer (meridianen zijn energiebanen in het lichaam). Na enige tijd Do-In Yoga te beoefenen kom je letterlijk lekkerder in je vel te zitten: het lichaam verjongt, wordt soepeler en veerkrachtiger, de geest wordt helder en het hart rustig.  Het is ‘stilstaan’ bij bewegen, ‘verstilling en bewustwording’ in de houding waardoor het een meditatief karakter heeft. Tegelijkertijd is het genieten van bewegen. Spelen met de houdingen.  Plezier maken en plezier toestaan in je leven.

Iedereen kan het!

Lestijden: woensdag ochtend 9.00 en 11.00 uur

BOSSCHE JANKERS

Wie zijn wij?

Zangclubje de ”Bossche Jankers” – Het druppelt tranen. De ‘’Bossche Jankers’’ is in December 2003 opgericht door Thea van der Steen. Met als doel om gezellig smartlappen en het levenslied te zingen. De naam ‘’Bossche Jankers’’ heeft Thea zelf bedacht. In combinatie van onze stad Den Bosch en de liederen met `n lach en `n traan zorgden voor  deze naam. We hebben al veel mooie optredens mogen verzorgen. Eens in de 2 weken repeteren we liedjes van toen en nu.

Bij ons kleine zangclubje staat gezelligheid en zangplezier voorop. Zij genieten er steeds opnieuw weer van. Want zij vinden het fijn om een ‘’Bossche Jankerd ‘’te  zijn. Dit alles onder leiding van Thea van der Steen.

Voor info: zie onze website www.bosschejankers.nl

CV DE MEXICANE

C.V De Mexicane bestaat al sinds 1986 een gezellige Oeteldonkse Club. We repeteren al meer dan 15 jaar in wijkcentrum SCC de stolp met liefde en plezier we speelde al op dweildagen in Katwijk aan de rijn, Bemmel, Afferden en we lopen ook mee in de Oeteldonkse optocht en hebben jaarlijks een bbq en een Sinterklaasmiddag voor de kleine Mexicaantjes.

We zoeken nog muzikanten!!! Dus speel je trompet, klarinet, bariton, schuiftrombone ben je van van harte welkom bij onze club we repeteren elke woensdagavond om 20:00 uur, wie weet zien we je dan.

STICHTING PRAGO

Leren op maat bij de stichting Prago

De stichting Prago geeft lessen basisvaardigheden (taal, rekenen en computervaardigheden) aan laaggeletterde volwassenen. We doen dit met subsidie van de gemeente en het Oranje Fonds. Dus de lessen zijn altijd gratis voor de cursisten.

Onze lessen
Iedereen werkt tijdens de les individueel aan zijn of haar eigen leerdoelen, op zijn eigen niveau en in zijn eigen tempo. Een bevoegde docent geeft de lessen en krijgt hulp van een of meer vrijwilligers. De groepen zijn klein, maximaal tien deelnemers. De lessen zijn praktisch gericht. De cursisten leren dingen waar ze elke dag iets aan hebben. Zij worden zelfredzamer en krijgen meer zelfvertrouwen.  Het sociale aspect is in onze lessen ook heel belangrijk.

Nieuwe cursisten welkom

We hebben in de gemeente ’s-Hertogenbosch vier lesgroepen. In drie daarvan is ruimte voor nieuwe deelnemers. Hier zijn de lessen:

  • SCC de Stolp, Rijnstraat 497 (donderdag van 13.00 uur tot 15.00 uur).
  • Weener XL, Van Herpensweide 1 (woensdag van 12.30 uur tot 14.30 uur en vrijdag van 10.00 uur tot 12.00 uur).

We kunnen niet zonder de hulp van vrijwilligers.
Heb je een paar uurtjes per week? Kom gezellig helpen in de lessen.

Hatha-yoga
Wat doet yoga?

docent: Jeanne Bernsen – van Gestel

Door middel van lichaamshoudingen, ademoefeningen en concentratie word je je bewuster van jezelf, je lichaam, je houding, je instelling. Onderliggende spanningen, waardoor je niet goed in je vel zit, kunnen loskomen. Dit werkt helend en je komt beter in balans. Je mag je veilig en gerespecteerd voelen.

Yoga is per definitie niet prestatiegericht: je hoeft de oefeningen niet perfect te kunnen uitvoeren. Verken je grenzen, maar ga er niet overheen! Forceer niets! Zo kan je conditie verbeteren, kunnen lichamelijke klachten verminderen en bouw je meer weerstand op tegen ziektes. Yoga is ook geschikt voor ouderen.

Ik gebruik in de les geregeld hulpmiddelen ter ondersteuning van houdingen.

LESSEN IN SCC DE STOLP:
DONDERDAG: in januari: 1 les – van 09.30 tot 10.45 u.
Vanaf februari 2 lessen: van 08.45 tot 10.00 u en van 10.15 tot 11.30 u.
Op vrijdag geef ik om 10.15 u buiten les in het Zuiderpark, bij de vliegtuigjes en de bomencirkel. Mits het droog weer is en niet te guur. Bij regen bij mij thuis binnen met max. 4 mensen.

KOSTEN:
– proefles gratis. Verder 10 lessen voor € 75,-
– Voor minima: neem contact op.

AANMELDEN/INFO:
– Telefoonnummer 073-6141871
– Mobiel (sms en whatsapp) 06-14 34 60 33
– E-mail: yoga.jeanne@outlook.com (yoga.jeanne@ziggo.nl vervalt in juni)

Smartlappenkoor “Dèheurdevaneiges”

Wij stellen ons graag aan u voor…

Smartlappenkoor “Dèheurdevaneiges”, opgericht in 2010, is een gemengd koor met een uitgebreid repertoire van smartlappen en levensliederen. Op dit moment bestaat het koor uit 26 leden waarvan twee accordeonisten en een dirigent die ons begeleiden.

Met veel plezier repeteren wij op dinsdagavond van 19.30 uur tot 21.30 uur in de Sint-Janszaal. De wekelijkse repetities vinden in een gemoedelijke doch serieuze sfeer plaats.
Tussentijds nemen wij een korte pauze waarbij de gastvrijheid van de barmedewerkers door ons zeer op prijs wordt gesteld. En ….. na afloop van de repetitie wordt er nog even gezellig wat gedronken en nagepraat in het cafégedeelte. Noten kunnen lezen en zangervaring hebben, is niet vereist ….. wel zangplezier. Wij treden regelmatig op in woonzorgcentra maar nemen ook bij gelegenheid deel aan diverse korenevenementen. Mocht je interesse hebben om bij ons koor te komen dan ben je van harte welkom om binnen te lopen tijdens de repetities.

Voor meer informatie kun je contact opnemen met:
Rob Bots (voorzitter)
Telefoon 06 216 539 10
E-mail; r.bots@outlook.com

Agnes Schippers-van der Els (dirigent)
Telefoon 06 401 601 76
E-mail; apmschippers@ziggo.nl